Peter Martin: Open source biedt zo veel meerwaarde

Als Peter Martins ogen ergens van gaan stralen, dan is het van praten over open source software, samenwerken in communities en het delen van kennis. Met zijn bedrijf db8.nl geeft Peter technische Joomla ondersteuning aan bedrijven en hij programmeert maatwerk componenten, modules en plugins. Daarnaast is hij actief in verschillende open source communities: "Er bestaat zeker zoiets als een open source mentaliteit."

Wat die open source mentaliteit dan is? "Wat ze vroeger in Sesamstraat al leerden: samenwerking," zegt hij zonder enige aarzeling. "Met anderen kennis uitwisselen zonder dat je iets probeert te verkopen. En proberen de software en de community te verbeteren door zelf een positieve bijdrage te leveren: niet klagen over tekortkomingen, maar gewoon zelf je schouders eronder zetten. En mensen motiveren om het samen aan te pakken."

Open source is enorm belangrijk, zegt Peter, want: "Bij gesloten software beschermt de licentie alleen de rechten van de leverancier, terwijl het de vrijheden van de gebruikers beperkt. Bij open source beschermt de licentie juist allerlei vrijheden van de gebruiker: de vrijheid om de software te gebruiken voor welk doel dan ook, om de broncode te besturen en aan te passen, en om die aanpassingen verder te distribueren." De meerwaarde van open source vloeit voort uit die vrijheden: "Omdat mensen alles met de software kunnen doen, zal er meer software ontwikkeld en verbeterd worden. Als er dan een grote actieve community van gebruikers is, wordt de software steeds verder ontwikkeld en de collectieve kennis verder uitgebreid. Bedrijven die open source gebruiken, kunnen onafhankelijker opereren: ze zijn niet afhankelijk van één leverancier en kunnen zelf bepalen wie de software voor hen aanpast."

Lichtjaren verschil

Peter bouwt websites sinds 1996. Zijn eerste (statische) website bouwde hij bij De Digitale Stad (DDS). "Eind jaren ‘90 deed ik veel aan tape trading: cassettebandjes met live concerten van mijn favoriete artiesten uitwisselen met andere fans overal ter wereld. Van muzikant Amon Tobin hield ik een lijst bij van alle muziek die hij uitbracht. Die discografie was behoorlijk populair. De lijst werd steeds langer en de site steeds langzamer. Dat moest anders en ik leerde mezelf programmeren in PHP/MySQL." Eind 2003 ontdekte Peter het CMS Mambo. "Toen ik ontdekte dat je binnen het Mambo framework zelf webapplicaties kon maken waardoor je niet alles meer zelf hoefde te programmeren, werd ik nog enthousiaster," zegt hij. "Als ik dat allereerste begin vergelijk met nu, dan is dat lichtjaren verschil. Zoals Joomla 1 en 3.6 van elkaar verschillen. Van het schrijven van spaghetti code op floppies naar gestructureerde OOP code die je met anderen deelt via git."

Peter op de JoomlaDagen

De allereerste JoomlaDag die Peter bezocht was de allereerste ter wereld: in april 2006 in Breda. Hij gaf er een presentatie: Joomla 1.0 Componenten programmeren. Hij vond het heel spannend: "Het was mijn eerste Joomla presentatie en ik had totaal geen idee wie mijn publiek zou zijn. Tijdens mijn presentatie vroeg iemand wat het ‘iscore’ veld in de component tabel was. Ik antwoordde dat ik niet wist wat die ‘i-score’ precies voorstelde. Iemand uit de zaal wist het gelukkig wel: het ‘is core’ veld bepaalde of het een Joomla core component was of niet."

Sinds die eerste slaat Peter geen editie van de Nederlandse JoomlaDagen meer over. "Ik vind de presentaties op de Nederlandse JoomlaDagen over het algemeen erg goed. Het niveau van de developer presentaties is meestal heel hoog. En de organisatie is zeer professioneel. Dat blijkt uit de kleinste details zoals programmabordjes bij de zaaldeuren, dubbelzijdige naamkaartjes, en tijdbewaking tijdens presentaties."

Als ik jou was, zou ik gaan

Voor Peter betekenen de JoomlaDagen: bekenden ontmoeten, bijkletsen en nieuwe kennis opdoen: "En hopelijk zelf een presentatie geven en daarmee proberen anderen te inspireren over een bepaald Joomla-gerelateerd onderwerp. Dit jaar geef ik bijvoorbeeld een presentatie over Internet of Things, inclusief demo, en een over zelf een API bouwen." Voor mensen die zich afvragen of ze naar de JoomlaDagen moeten gaan, heeft Peter drie vragen: "Wil je jouw Joomla kennis in korte tijd flink vergroten? Vind je het leuk om andere Joomla gebruikers te ontmoeten en kennis uit te wisselen? Vind je het leuk om de mensen achter de software (extensies) en/of het Joomla project te ontmoeten? Als je op een van die drie vragen ja hebt geantwoord, dan zou ik zeker gaan als ik jou was."

Delen is vermenigvuldigen

Peter is ook actief in de internationale Joomla-community. "Sinds 2005 help ik op het internationale Joomla forum andere gebruikers en sinds 2007 ben ik een van de Global Moderators. Ik was bijna zes jaar actief in het Joomla Community Leadership Team. Soms schrijf ik patches om de Joomla software te verbeteren. Vorig jaar (2016) begeleidde ik als Google Summer of Code mentor een student die voor GSoC een nieuwe feature voor Joomla ontwikkelde. Ik vind het ook leuk om via presentaties mijn kennis met anderen te delen. Ondertussen heb ik zo in veel verschillende landen de internationale lokale Joomla communities leren kennen." Ook in de Nederlandse community speelt hij een rol: "Ik help met de organisatie van PBF (Pizza, Bugs & Fun) om Joomla-gebruikers te leren hoe ze met het testen van patches Joomla kunnen helpen verbeteren. En samen met Roland Dalmulder en Jisse Reitsma organiseer ik de Dutch Joomla Developers bijeenkomsten, een soort JUGs voor developers." Joomla is niet de enige open source community waarin Peter rondloopt. "Ik ben een enthousiaste Linux gebruiker. Geïnspireerd door de Joomla User Groups begon ik vierenhalf jaar geleden in mijn woonplaats Nijmegen een Linux User Group. Maandelijks bezoek ik Nijmegen PHP om kennis uit te wisselen over PHP en ontwikkeltools. En ondanks dat ik geen WordPress website heb, gaf ik op WordCamp Nederland 2016 een presentatie over Internet of Things, toegepast op een WordPress website. Maar dan wel met mijn Joomla T-shirt aan."