Chantal Hogenes

Chantal Hogenes werkte al jaren met Joomla voordat ze voor het eerst naar de JoomlaDagen ging. Ze verwachtte er vooral kennis op te doen. Wat ze niet had verwacht? Dat ze zoveel gelijkgestemden zou ontmoeten, en dat het een soort jaarlijks uitje met collega’s zou worden: "Meteen na afloop keek ik al uit naar de volgende."

Ondanks dat ze behoorlijk fanatiek met Joomla bezig was, duurde het ‘best lang’ voor Chantal voor het eerst naar de JoomlaDagen ging: "Pas een jaar of vijf geleden, geloof ik. Op de een of andere manier was de drempel te hoog." Onterecht, bleek al snel: "Ik wilde vooral kennis opdoen en werd verrast door de gezelligheid. Het was een soort thuiskomen: allemaal mensen die er net als ik geen probleem mee hebben om hun kennis te delen. Geen geheimzinnig gedoe van ‘dat ga ik jou niet vertellen’, maar oprechte kennisoverdracht en hulp, en heel veel plezier. Die eerste keer was zo’n warm bad, dat ik meteen na afloop al uitkeek naar de volgende. Dat gevoel is gebleven."

Sparren met collega’s

Inmiddels doet Chantal niet meer zo veel nieuwe kennis op tijdens de presentaties. Maar dat maakt helemaal niet uit, vindt ze. "Je treft altijd mensen buiten de presentaties om, van wie je toch weer heel veel leert. Ik vind het ontzettend fijn om als ZZP’er een soort van jaarlijks uitje te hebben met mensen die allemaal een passie voor Joomla hebben. Het is heerlijk om te kunnen sparren met collega’s, het is ontzettend gezellig en nuttig en het is ook leuk om kennis en tips te kunnen doorgeven aan mensen die er nog niet zo lang komen."

Van Mambo naar Joomla

Chantals Joomla-geschiedenis begon jaren geleden, met Mambo. "Daarmee was het zo lekker makkelijk om nieuwe content toe te voegen. De eerste site was een website voor een vriendin in privé tijd. Al snel werden dat er veel meer. Ik werkte een paar jaar met Mambo toen de groep zich splitste: een groep ging verder met Joomla en de andere met Mambo. Ik keek naar extensiemogelijkheden, en welke community me het meest beviel. Daar was ik vrij snel uit: Joomla!" Vanaf dat moment concentreerde ze zich op Joomla, al snel ook voor haar werk. "Daar ging ik van de HTML intranets en extranets over op Joomla en PostNuke. Dat laatste was echt een stuk meer gedoe maar dat draaide in die tijd ook goed op Windows servers en de meeste bedrijven maakten daar toen gebruik van. Jammer, want Joomla was zoveel makkelijker!"

Snelle ontwikkeling

In 2010 begon Chantal voor zichzelf als webdesigner/webdeveloper. Met Joomla kon ze haar klanten betaalbare oplossingen bieden waarmee ze zelf content konden plaatsen. "Voor grote klanten moesten er vaak custom plugins, components en modules geprogrammeerd worden, waardoor mijn ontwikkeling op Joomla-gebied in een sneltreinvaart ging. Gelukkig is de Joomla-documentatie goed, is de community ontzettend behulpzaam en bereid om kennis te delen, en zijn er goede boeken en cursussen."

Chantal bouwt nu ook met andere systemen, maar het merendeel is nog steeds wel Joomla: "Ik ontwerp en programmeer custom templates en schrijf extensies voor klanten. En ik bied abonnementen aan om de sites up to date te houden en te controleren. Soms vraagt er een nieuwe klant of ik een gehackte site kan oplossen. Dat doe ik natuurlijk ook. Daarbij komt mijn jarenlange ervaring met Joomla heel goed van pas, want dat kan best een klusje zijn. Op de JoomlaDagen help ik sinds twee jaar met het vertalen van de documentatie. Verder deel ik veel kennis over Joomla met mensen buiten de JoomlaDagen om."

Feel good weekend

Voor Chantal voelen de JoomlaDagen als een jaarlijks bedrijfsfeest: "Maar dan eentje met onwijs leuke collega’s die als vrienden aanvoelen. Het geeft een gevoel van saamhorigheid. Het laat je anders over dingen nadenken. Het werkt inspirerend, ik kom altijd thuis met bergen nieuwe ideeën. Het is fijn om kennis te kunnen delen en om kennis te ontvangen. Echt een feel good weekend!"

Chantal kan het iedereen aanraden, vooral diegenen die als ZZP'er aan het werk zijn. "Maar het maakt niet uit of je Joomla zakelijk of privé gebruikt," zegt ze. "Als je wat wilt leren, als je vragen hebt, als je ergens tegenaan loopt waar je niet uitkomt, als je zelf iets ontzettend cools hebt gemaakt met Joomla dat je wilt delen, of als je benieuwd bent naar al je andere collega’s, dan moet je gewoon gaan." En heb je een partner? Neem die dan vooral mee. "Het is een toplocatie waar hij of zij heerlijk tot rust kan komen," zegt Chantal. "En er is ook nog eens een leuk familieprogramma als je partner liever niet stilzit. Ik zou zeggen: stap die drempel over en wikkel je in de warme deken van de Joomla- community!"