Rene Kreijveld

Als je ooit de JoomlaDagen hebt bezocht, zal de naam René Kreijveld je bekend voorkomen. Sinds hij betrokken was bij de organisatie van de eerste editie, heeft hij alle Nederlandse JoomlaDagen bijgewoond. Bij elke editie heeft hij een presentatie gegeven, veel geleerd, oude vrienden ontmoet en nieuwe gemaakt: "De JoomlaDagen zijn erg inspirerend, het is elk jaar weer een feestje."

René bouwt websites sinds 1999. Zoals vrijwel iedereen in die tijd begon hij met HTML en CSS: "Ik maakte ze in Microsoft Frontpage en voor elke pagina maakte ik dan een apart HTML-bestand. Alles werd iedere keer met FTP naar een webhost geüpload. Als een klant wijzigingen wilde doorvoeren was dat dan ook een gedoe." Toen hij in 2003 Mambo ontdekte, de voorloper van Joomla, ging er een wereld voor hem open: "Gewoon je website beheren in de browser, fantastisch!" René werd al snel een enthousiast gebruiker en hij werd ook actief in de Mambo-community.

Er valt nog veel te leren

René is het wel gewend om zichzelf nieuwe technologieën aan te leren: "Ik heb Hogere Informatica gestudeerd aan de Hogeschool Eindhoven. Ik heb mezelf wegwijs gemaakt in HTML en CSS. Mambo betekende de eerste stappen in het leren gebruiken van PHP. Ik maakte in die tijd zelf al templates, maar ook niet meer dan dat." Sinds Mambo in 2005 overging naar Joomla heeft René zijn kennis steeds verder uitgebreid: "Ik kan nu alle soorten extensies maken voor Joomla: templates, modules, plugins en componenten. Maar het vakgebied is zo breed! Denk aan het ontwikkelen van REST API’s, Javascript en jQuery enzovoorts." Een aantal van die technieken heeft René goed in de vingers, maar er valt nog heel veel te leren: "Ik wil me nog graag verdiepen in AngularJS, Node.js, mobiele apps en nog veel meer. Helaas zitten er maar 24 uur in een dag."

Beroep: Joomler!

Inmiddels heeft René van Joomla zijn werk gemaakt. DSD Business Internet, het bedrijf waar hij werkt, bouwt onder andere websites en webapplicaties voor klanten. "Dat doen we met Joomla," vertelt René. "We hebben ons eigen product ontwikkeld, Publicanda, dat bestaat uit een alles-in-één pakket van website, hosting, onderhoud en support. Het belangrijkste is dat we onze klanten ontzorgen zodat die zich kunnen concentreren op hun core business. Wij zorgen dat de website blijft draaien en up-to-date blijft." Daarnaast is René op vrijwillige basis webmaster bij een rashondenvereniging en een harmonieorkest waar hij lid van is. Beide verenigingen hebben (uiteraard!) een Joomla gebaseerde website.

René vindt het leuk om zijn kennis te delen. Hij probeert elk jaar de internationale JandBeyond conferentie te bezoeken, geeft presentaties op de JoomlaDagen en bij Joomla gebruikersgroepen, en is lid van een actieve Glip-groep ‘Dutch Joomla Developers’, Nederlandse Joomla-ontwikkelaars die kennis uitwisselen en elkaar helpen met complexere zaken. 

Ontmoetingsmoment voor de community

De eerste twee edities van de JoomlaDagen was René niet alleen spreker en deelnemer, hij was ook betrokken bij de organisatie: "Ik las een oproep op het forum van Henk van Cann, die zocht mensen die wilden helpen. Ik heb me aangemeld en ging me bezighouden met de inschrijvingen. Vanaf dag één was er enorme belangstelling. Ik vond het vooral belangrijk om de community een echt ontmoetingsmoment te bezorgen waar kennis kon worden uitgewisseld en waar contacten konden worden gelegd." Voor zichzelf hoopte hij dat hij veel zou leren: "Nieuwe dingen waar ik wat mee kon in de oplossingen die ik bedacht voor mijn klanten en voor mezelf. Daarnaast presenteerde ik zelf en ik was erg benieuwd naar de reacties en feedback." Hij werd niet teleurgesteld en met het contacten leggen zat het ook wel goed: "Het allerleukste was toch wel de bekende Joomla-gebruikers van die tijd in het echt te ontmoeten. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan met mensen waar ik nu bijna dagelijks nog contact mee heb."

Meerwaarde: kwaliteit en gezelligheid

René heeft alle JoomlaDagen meegemaakt, als bezoeker en als spreker. Hoe ervaren hij intussen ook is, elk jaar leert hij weer iets bij en elke keer ontmoet hij weer oude bekenden en nieuwe mensen: "Dat is voor mij echt de meerwaarde van de JoomlaDagen. Het programma is interessant voor elke Joomla-gebruiker, van beginner tot gevorderde. De JoomlaDagen zijn erg inspirerend en leiden vaak tot nieuwe ideeën om een bepaald probleem aan te pakken. Je ervaart hoe anderen met bepaalde zaken omgaan en dat geeft je de mogelijkheid om dingen eens op een andere manier te bekijken of op te lossen." De organisatie is door de jaren heen professioneler geworden, ervaart René: "De dagen zijn uitgebreid van één dag naar meerdere dagen. Er wordt steeds beter vooraf gekeken naar de kwaliteit van de presentaties. Dat maakt de JoomlaDagen steeds beter." Wat er niet verandert? "De gezellige sfeer, en de bereidheid van deelnemers en sprekers om kennis te delen. Het is elk jaar weer een feestje om bekenden te zien en te spreken."