Zijn tweelingbroer mocht voor zijn werk naar een conferentie in New York. Dat leek Emiel Kwakkel (26) ook wel wat, en dus mocht hij ook op conferentie – naar de JoomlaDagen. Hij had geen idee wat hij kon verwachten, maar werd aangenaam verrast: "Het idee dat je veel gebruikt maakt van de Nederlands vertaalde documentatie, en dan ontmoet je tijdens de JoomlaDagen iemand die daar aan meewerkt!"

Al ruim voordat hij begon met zijn studie Communicatie en Multimedia Design bouwde Emiel websites. "Sinds mijn eerste kennismaking met de computer ben ik geïnteresseerd in techniek, en dan vooral digitale communicatie," vertelt hij. "Ik begon ooit met het maken van een eigen CMS systeem. Maar toen ik de voorloper van Joomla, Mambo, tegenkwam, besefte ik dat ik in mijn eentje nooit in de buurt zou kunnen komen. De kracht van de community, om het zo maar te zeggen."

Open community

Na zijn afstuderen kreeg Emiel een baan bij een bedrijf dat veel met Joomla! werkte. Het was zeker in zijn voordeel dat hij daar ervaring mee had: "Het is best lastig om mensen te vinden die direct al dieper in kunnen gaan op Joomla. Zodra zaken als template overrides naar voren komen haken veel mensen al af." Het was die werkgever van wie Emiel naar de JoomlaDagen mocht. "Ik was nog helemaal niet bekend met de JoomlaDagen, en ook niet echt met de Nederlandse Joomla community," vertelt hij. "Ik hoopte dat mensen open zouden staan voor nieuwe gezichten. En ik werd blij verrast. Ik heb veel nuttige info gekregen en met heel veel mensen gesproken. Iedereen is enthousiast, en iedereen wil ook graag kennis delen. Of je nou die-hard developer of beginner bent, er zijn altijd mensen die op jouw level met je willen praten. Ik heb er veel contacten aan overgehouden. Ik had ook nooit verwacht dat het zo groot zou zijn. Het is een heel goed georganiseerd evenement, en dat voor zo'n schappelijke prijs."

Plaatje compleet

"De JoomlaDagen heeft een heel uitgebreide reeks aan interessante onderwerpen. Het meest lastige is om een keuze te maken welke onderwerpen je moet skippen," zegt Emiel. "Daarnaast is het gewoon erg gezellig, ook na de presentaties aan de bar. Het idee dat je veel gebruikt maakt van de Nederlands vertaalde documentatie, en dan ontmoet je tijdens de JoomlaDagen iemand die daar aan meewerkt! Dat maakt het plaatje wel compleet." En het zorgde ervoor dat Emiel zich zelf ook wilde inzetten voor de community. Direct na de JoomlaDagen meldde hij zich bij twee Joomla Gebruikersgroepen: "Ik ga sindsdien naar de JUG in Arnhem/Nijmegen en in Utrecht. En daardoor heb ik ook al de kans gekregen om zelf een presentatie te kunnen geven over het maken van modules voor Joomla, die heb ik al voor drie JUG's mogen geven."

Wat Emiel het fijnste vindt aan Joomla!: "Het heeft de combinatie van een heel prettige backend om mee te werken, heel nette gestructureerde code en goede documentatie. Daardoor is bijna elke vraag van de klant te realiseren zonder al te veel te programmeren." Inmiddels hoeft Emiel voor zijn baan niet meer met Joomla! te werken; hij is van baan geswitcht. "Momenteel werk ik als Software Engineer voor Sogeti, een detacheerder," zegt hij. "Mijn huidige opdrachtgever is nu ICS (International Card Services) waar ik veel met AngularJS werk." Toch is hij vast van plan om de komende editie weer naar de JoomlaDagen te gaan. En mocht jij nog twijfelen of je gaat, dan is dit Emiels boodschap voor jou: "Gewoon gaan! Ik ging er afgelopen jaar helemaal blanco en in mijn eentje naartoe en ik kan het iedereen aanraden. Er zit hoe dan ook een onderwerp bij dat je interesseert."