Lekker op vakantie tussen het examen van de middelbare school en de start van zijn studie bouwkunde? Dat had misschien best gekund, maar Sander Potjer (nu 30) bouwde een website voor zijn roeiteam. En was verkocht. Inmiddels is hij partner bij Perfect Web Team, heeft hij de extensie ACL Manager ontwikkeld en is hij lid van het Joomla! Community Leadership Team én voorzitter van Stichting Sympathy (organisator van de JoomlaDagen): "Ik was een studentje bouwkunde, en Joomla! heeft mijn hele leven op zijn kop gezet."

"Je probeert een keer wat, dat gaat mis, dan ga je kijken hoe je het oplost en dan heb je wat geleerd." Zo vat Sander zijn eigen Joomla!-leercurve samen. "Je moet je niet meteen uit het veld laten slaan. Dingen onderzoeken, aan de gang gaan met functies en vooral niet bang zijn om te falen en van je fouten te leren." Na die ene website volgden er meer. Eerst bouwde Sander voor een kratje bier, maar al snel schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel en creëerde zo zijn eigen bijbaan. Wat hem vooral aansprak in Joomla! was de community. "Iedereen is zo vriendelijk en behulpzaam! Ik had heel veel aan de antwoorden die ik op het forum las. Zelfs beginnersvragen worden gewoon geduldig beantwoord," vertelt hij.

Samenwerken aan hetzelfde doel

Het duurde dan ook niet lang voor hij zelf aan die community ging bijdragen: "Als je ontdekt dat je zelf een antwoord weet, slaat er een soort virus toe en wil je andere mensen helpen. Met open source was ik niet zo bekend, maar ik vond het wel ontzettend bijzonder dat vrijwilligers uit de hele wereld samenwerken aan een gemeenschappelijk doel: mensen in staat stellen om simpele of juist complexe sites te maken met een systeem dat helemaal gratis is. Het is geweldig om daarvan deel uit te maken."

Dat was dan ook precies wat Sander deed: hij werd vrijwilliger bij het platform DutchJoomla!. In die hoedanigheid ging hij in 2008 voor het eerst naar de JoomlaDagen. "Ik kende niemand, dat was wel spannend. Maar voor je het weet sta je te praten. Joomla! is altijd wel een mooie opening voor een gesprek. Die dagen vlogen voorbij. Die eerste live kennismaking met de mensen uit de community motiveerde me alleen maar meer om ermee door te gaan. Op foto’s van die eerste keer zie ik mezelf in een rij zitten met mensen die ik toen niet kende, maar met wie ik nu heel intensief samenwerk."

Je weet meer dan je denkt

Zijn eerste JoomlaDagen-presentatie gaf Sander een jaar later: "Ik ging live een site migreren in anderhalf uur. Mensen zijn vaak bang om presentaties te geven, maar je hebt veel meer kennis dan je zelf denkt. In een jaar tijd kan jouw kennisniveau stukken hoger liggen dan dat van iemand die net begint. Je hebt altijd wel iets te delen. Als jij vijf formulierenextensies hebt uitgeprobeerd en de verschillen op een rijtje hebt gezet, dan heb je je presentatie eigenlijk al klaar."

Een aantal jaren was Sander, als voorzitter van Stichting Sympathy, actief betrokken bij de organisatie van de JoomlaDagen. Dit jaar is dat anders: "Ik stop met de organisatie," zegt hij. "Niet omdat ik het niet leuk vind, maar ik doe al zo veel en je kunt je tijd maar één keer besteden. Iets dat al heel goed draait kun je het makkelijkst loslaten. Ik ben heel trots op het JoomlaDagen Team, die mensen zetten elk jaar een heel professioneel evenement neer, allemaal vrijwillig. Het komt zonder mij ook wel goed, daar ben ik van overtuigd."

Delen is vermenigvuldigen

Betrokken worden bij de community gaat niet vanzelf. "Je moet zelf aangeven wat je zou willen en de juiste weg zoeken," zegt Sander. "En je moet het concept van open source doorhebben. Joomla! bestaat niet zonder de community, en die bestaat uit vrijwilligers. Er is niemand die ervoor betaald krijgt. Dus je moet investeren, maar daar krijg je heel veel voor terug, al is dat niet altijd meteen iets tastbaars." Voor Sander is dat bijvoorbeeld zijn bedrijf: "Bij de organisatie van de JoomlaDagen 2010 leerde ik Martijn Boomsma kennen. Hij woonde niet ver van mij vandaan, dus we gingen steeds meer samen naar activiteiten en evenementen, de JoomlaDagen in Duitsland bijvoorbeeld. We bleken met veel dingen op één lijn te zitten en hadden het steeds vaker over samenwerken, allebei vanuit onze eigen expertise."

In 2013 kwam het er echt van: samen met Martijn richtte Sander Perfect Web Team op. "Inmiddels hebben we een team van gepassioneerde mensen dat mooie Joomla!-projecten maakt voor grote klanten," zegt hij trots. "Dat heb ik te danken aan de JoomlaDagen. Ik heb echt wel getwijfeld, die eerste keer, maar als ik zie wat er sindsdien bij mij is gaan rollen... Ik was een studentje bouwkunde, en Joomla! heeft mijn hele leven op zijn kop gezet. Het heeft mij zó veel gegeven. Ik heb heel veel geleerd in een paar jaar tijd en mensen uit allerlei culturen ontmoet. Dat had ik nooit willen missen en ik ben dankbaar dat ik dit mag meemaken. Door de JoomlaDagen heb ik een netwerk gekregen en een bedrijf kunnen starten." Elke editie weer ziet Sander hetzelfde enthousiasme bij andere deelnemers: "Als ik aan het eind van het weekend nieuwe mensen spreek, hebben ze altijd een fantastisch weekend gehad. Het is een heel open community van mensen die je met open armen ontvangen."