Jisse Reitsma (37) ziet zichzelf vooral als programmeur, maar is tegelijkertijd ook internetondernemer en trainer. Hij schreef in 2008 een Nederlands boek over Joomla!-templates en in 2014 een Engels boek over het programmeren van Joomla!-plugins en is eigenaar van Yireo, dat verschillende extensies en diensten aanbiedt voor Joomla!, Magento 1 en (sinds kort) Magento 2: "Wie professioneel met Joomla! bezig is, mag de JoomlaDagen niet missen."

Jisse begon in de Mambotijd met 12Mambo, een hostingbedrijf dat in drie simpele stappen een Mambo-site afleverde, compleet met actieve domeinnaam. "Destijds was dat vrij revolutionair," vertelt hij. "Sindsdien ben ik me meer en meer gaan bezighouden met de PHP-code achter Mambo en daarna Joomla!." Zijn eerste volledige component, SimpleLists, bouwde Jisse met de komst van Joomla 1.5 Alpha 1. "Daar kreeg ik snel spijt van, want met Alpha 2 moest alles opnieuw geschreven worden," herinnert hij zich. Het weerhoudt hem er niet van nog veel meer extensies te schrijven: "Dat zouden er best wel eens meer dan tweehonderd kunnen zijn," zegt hij, "veelal voor maatwerk trajecten." Op dit moment doet hij dat nog: Jisse bouwt gratis en commerciële extensies voor Joomla! en Magento. "Magento 2 is net nieuw en een compleet andere wereld vergeleken met Joomla! 3," vertelt hij. "Het kost best wat moeite om tegelijkertijd bij te blijven met alle platforms. Eerlijk gezegd is Magento 2 vanuit programmeurs-oogpunt ook wat vernieuwender dan Joomla! 3. Ik kijk dan ook met grote interesse uit naar Joomla! 4, waarmee ook Joomla! een flinke inhaalslag gaat maken binnen de PHP-wereld."

Het is duidelijk: hier spreekt een bevlogen programmeur. Een beetje nerdy misschien? "Haha, ik zeg zelf vaak wel dat ik een nerd ben," zegt Jisse. "Anderen zeggen dan dat dat niet kan omdat ik sociaal enigszins wel mee kan. Dan zeg ik dat ik een geek ben. Daar hebben ze niets tegenin te brengen."

Professioneel bezig? Gaan!

Om zich zijn eerste JoomlaDagen te herinneren moet Jisse diep in zijn geheugen graven. "Mijn herinneringen zijn vaag. Maar ik weet nog dat ik in 2006 mee hobbelde naar een JoomlaDag in Den Bosch, waarvan mij is verteld dat dat de eerste Joomla!Dag was. Ik zag het als een manier om meer over Joomla! te leren en we zouden misschien ook wel nieuwe business contacten kunnen leggen. Dat is volgens mij toen ook prima gelukt."

Twijfel om te gaan heeft Jisse nooit gehad. "Als je professioneel bezig bent met een software pakket, dan is netwerken vanzelfsprekend. En een nationaal evenement als de JoomlaDagen is dan de plek om dat te doen. De eerste keer waren veel mensen, ikzelf ook, wel ietwat afwachtend: is er wel een Joomla! gemeenschap en uit welke mensen bestaat zo'n community dan?" Tien jaar later heeft Jisse wel een antwoord op die vraag: voor hem bestaat de community inmiddels vooral uit vrienden. "Naar de JoomlaDagen gaan is dus een manier om alle bekenden weer te zien, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Het is voor mij een vast onderdeel geworden van het voorjaar."

Gebruik je vaardigheden

De JoomlaDagen komen volgens Jisse sterk overeen met de Joomla!-community: "Alles draait om het Joomla! CMS zelf, en op technisch vlak kunnen de meningen juist vaak uiteenlopen. Maar de community gaat toch ook wel heel erg om gezelligheid en je samen inzetten voor leuke evenementen zoals de JoomlaDagen." Dat maakt dat Jisse er graag naartoe gaat. "Het is de beste gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten en oude vrienden tegen te komen," vervolgt hij. "Ook al heb je niets meer te leren over Joomla, de JoomlaDagen zullen je altijd weer wat leren over hoe een community werkt. Bovendien, als je professioneel bezig bent met Joomla, dan vormen de JoomlaDagen de beste gelegenheid om je vaardigheden te tonen maar vooral ook aan te wenden om Joomla! beter te maken."