Ze werkt nooit met Joomla, weet niets van Joomla en heeft niets met Joomla. Toch gaat Agnès Billerey (57) sinds een paar jaar met veel plezier naar de JoomlaDagen. De reden? Het familieprogramma!

Zeggen dat Agnès’ man, Fonny Smets, wél iets heeft met Joomla zou een understatement zijn: Fonny is verantwoordelijk voor de sprekers tijdens de JoomlaDagen. Vijf jaar geleden besloot Agnès om gewoon eens mee te gaan als Fonny vanuit België, waar ze wonen, afreisde naar Zeist. "Ik wilde Utrecht bezoeken terwijl Fonny in Zeist bezig was," vertelt ze. "Ik wandel graag in een nieuwe stad en ga graag naar musea. Ik had geluk, het weer was perfect en Utrecht was heel mooi. Dus toen in 2013 voor het eerst het partnerprogramma werd georganiseerd, twijfelde ik geen moment. Ik heb me meteen ingeschreven."

Het familieprogramma – zoals het partnerprogramma inmiddels heet – wordt georganiseerd door Joomler Martijn Maandag en zijn vrouw Lia Post. "Zij zijn zelf inwoners van Utrecht," licht Agnès toe. "Ze organiseren alles: het vervoer, we zijn bijvoorbeeld een keer gaan fietsen, musea, mooie wandelingen met gids, eten en drinken in fijne plaatsen. Veel plaatsen had ik nooit alleen kunnen vinden. Ik was misschien zelfs nooit op het idee gekomen om daar naartoe te gaan. Het was wel heel interessant, en zeker beter dan helemaal alleen, en elk jaar is er iets nieuws te bezoeken." Bijkomend voordeel is dat je ook de ‘collega’s’ van je partner leert kennen, ’s avonds tijdens het eten of bij de borrel. “Daarvoor was het beperkt tot een naam zonder gezicht,” zegt Agnès. Ze gaat dan ook de komende editie zeker weer: "Elk jaar zijn er nieuwe deelnemers, partners van fervente JoomlaDagen-gangers. De sfeer blijft zeer aangenaam en het gezellige weekend eindigt altijd veel te snel."