4 redenen om te komen Hét jaarlijkse Joomla event

Voor iedereen die websites bouwt met Joomla, van beginner tot (ver)gevorderde en van contentbeheerder tot extensie-ontwikkelaar.

Deel je kennis, ervaring, ideeën en code. Ontmoet andere Joomlers en laat je inspireren!

Koop je tickets

Leren op vrijdag

Vergroot je Joomla-kennis door workshops te volgen van experts en deel tijdens Joomla DIY kennis met elkaar rond allerlei onderwerpen.

#1

Inspiratie op zaterdag

Volg een uitgebreid aanbod van presentaties en laat je inspireren over de nieuwste technieken, handige tips & tricks en de status van Joomla 4.

#2

Vergroot je netwerk

Op de vrijdagmiddag en -avond organiseren we het social-event! Leer nieuwe mensen kennen en geniet van een diner met Joomlers.

#3

Twee dagen plezier!

Ga met nieuwe inspiratie én energie naar huis om aan je Joomla-projecten te werken na twee dagen Joomla-fun in Utrecht!

#4

2

Dagen

5

Workshops

20

Presentaties

200+

Deelnemers

Vrijdag 17 mei Joomla DIY & workshops

Op vrijdag organiseren we iets nieuws! Joomla DIY (Do It Yourself) waarbij je in groepen rond tafels gaat zitten en aan de slag gaat met een onderwerp. Uiteraard met als doel om veel van elkaar te leren! De onderwerpen bepaal je zelf en je kan de gehele dag tussen de tafels wisselen. Je kan er ook voor kiezen om in de ochtend en/of middag een workshop te volgen voor 25 euro per workshop.

08:45 - 09:15

Ontvangst

09:15 - 09:30

Opening

09:30 - 12:30

Joomla DIY

Schuif aan bij een tafel om kennis en ervaring uit te wisselen over een bepaald (Joomla) onderwerp en leer van en mét elkaar. Concreet aan de slag gaan om bijvoorbeeld code voor Joomla 4 te schrijven/testen kan natuurlijk ook. Je kan de gehele dag tussen de tafels wisselen en ook zelf een tafel starten. Het onderwerp bepaal je zelf, bijvoorbeeld:

 • Wat kan en hoe gebruik jij extensie [naam extensie]
 • Joomla Marketing in Nederland
 • Code schrijven voor Joomla 4
 • Wat zet jij standaard in je eigen template
 • Testen van Joomla 4 features
 • Werken aan de website van joomlacommunity.nl
 • Vertalen van Joomla en extensies
 • Het onderhouden van Joomla-sites
 • ... wordt aangevuld, ook op de dag zelf!

Zelf nog een goed idee voor een onderwerp of vindt je het leuk om een Joomla DIY tafel te begeleiden? Neem dan contact met ons op!

Workshop Je eerste eigen Joomla-template Rachel Walraven

Je hebt altijd al een eigen template willen bouwen voor je Joomla! website. Maar het is er nooit van gekomen of je weet niet goed hoe je het aan moet pakken. In deze workshop gaan we dit stap voor stap oppakken. Op basis van een ‘lege’ basistemplate ga je je eigen template maken. Je leert hoe de template in elkaar zit, hoe je de structuur van je site opbouwt, je moduleposities bepaalt en hoe je de site opmaakt. Als we tijd (en zin) hebben kijken we nog even naar eenvoudige template overrides. Niveau: Beginner, met (basis)kennis van HTML en CSS.

Workshop Bouw je eigen Joomla-component Marco Dings & René Kreijveld

Heb jij ook al zo vaak componenten uit de JED geïnstalleerd die allemaal net niet doen wat jij zoekt? Je eigen component maken kan dan de oplossing zijn. Met Joomla Component Builder (JCB) maak je zelf componenten waarbij je veel werk uit handen wordt genomen. Bovendien voldoen deze componenten aan de Joomla 3 standaards. Componenten voor Joomla 3 zijn straks met JCB ook te genereren voor Joomla 4. In deze workshop laten Marco en René zien hoe je met behulp van JCB zelf een Joomla 3 component bouwt. We leren je de basistheorie van Joomla MVC en datamodellering. Gezamenlijk bouwen we een basis projectmanagement component voor het beheer van klanten en projecten.

Als voorkennis heb je nodig: basiskennis PHP en MySQL. Je hebt een lokale webserver werkend op je PC zodat je lokaal Joomla 3 kunt draaien. Elke deelnemer krijgt vooraf een Akeeba .jpa backup en die moet je geïnstalleerd hebben voor aanvang van de workshop. Een werkende code-editor zoals PhpStorm, Visual Studio Code, Notepad++ en dergelijke is noodzakelijk. En je moet MySQL Workbench hebben geïnstalleerd en verbonden met je database. Alle deelnemers ontvangen vooraf links naar de te installeren zaken. Niveau: gevorderd joomla gebruiker, aspirerend ontwikkelaar.

Joomla Administrator certificeringsexamen

Word een gecertificeerd Joomla! beheerder! Toon met trots de Joomla! Administrator badge op je website en laat aan klanten en collega's zien dat je beschikt over grondige Joomla! kennis. Op de JoomlaDagen is het mogelijk om examen te doen. Meer informatie over het Joomla! Certification Program is te vinden op https://certification.joomla.org.

12:30 - 13:30

Uitgebreid lunchbuffet

13:30 - 16:30

Joomla DIY

Schuif aan bij een tafel om kennis en ervaring uit te wisselen over een bepaald (Joomla) onderwerp en leer van en mét elkaar. Concreet aan de slag gaan om bijvoorbeeld code voor Joomla 4 te schrijven/testen kan natuurlijk ook. Je kan de gehele dag tussen de tafels wisselen en ook zelf een tafel starten. Het onderwerp bepaal je zelf, bijvoorbeeld:

 • Wat kan en hoe gebruik jij extensie [naam extensie]
 • Joomla Marketing in Nederland
 • Code schrijven voor Joomla 4
 • Wat zet jij standaard in je eigen template
 • Testen van Joomla 4 features
 • Werken aan de website van joomlacommunity.nl
 • Vertalen van Joomla en extensies
 • Het onderhouden van Joomla-sites
 • ... wordt aangevuld, ook op de dag zelf!

Zelf nog een goed idee voor een onderwerp of vindt je het leuk om een Joomla DIY tafel te begeleiden? Neem dan contact met ons op!

Workshop Joomla Template Overrides & jLayouts Hans Kuijpers

Waarom een 3rd party extensie gebruiken als Joomla core de benodigde content al bevat? Een kalender, slideshow, carrousel en smoelenboek. Allemaal met Joomla, zonder uitbreiding van 3th party extensies. Met deze workshop legt Hans Kuijpers aan de hand van vele voorbeelden uit hoe je template overrides en jLayouts toepast. Als deelnemer ga je ook zelf aan de slag. Dus neem je laptop mee en zorg ervoor dat je met een Joomla website aan de slag kunt. We gaan dingen stuk maken, dus pak niet de website die nu live staat. Voorkennis van PHP, HTML, JS en CSS is wel handig. Een dosis Gezond BoerenVerstand is nog veel belangrijker.

Workshop Optimalisatietechnieken voor een snelle site Patrick Faasse

Zo scoor je in de 90% bij Yslow & Pagespeed (GTMetrix), zelfs met veel plaatjes en effecten op je website. Tijdens de workshop worden alle aspecten zoals template keuze, extensies, compressie, htaccess, hosting, en foto optimalisatie besproken. Verschillende (eigen) websites worden als praktijkvoorbeeld gebruikt.

Vrijdagmiddag en -avond Social event

Tijdens het social event van de JoomlaDagen leer je andere Joomlers kennen en haal je mooie herinneringen op samen met je bestaande Joomla-vrienden! Misschien ben je op zoek naar samenwerkingen of ben je voor het eerst op de JoomlaDagen (leuk, welkom!). Aan het eind van de avond heb je een groter netwerk!

16:15 - 16:45

Ontvangst social event & einde workshops

16:45 - 18:30

Nieuwe Joomlers leren kennen & borrel

We vertellen nog niet hoe, maar één ding weten we zeker: je gaat nieuwe Joomlers leren kennen tijdens dit social event! Aansluitend gaan we naar de bar voor de Joomla-borrel. Bij je socialticket zijn hapjes en twee drankjes tijdens de borrel inbegrepen.

18:30 - 21:00

3-gangen diner

Tijd voor diner! In het sfeervolle restaurant laten we ons door de chef-kok en zijn team verrassen met klassieke en hedendaagse creaties met een Mediterrane en Oosterse tint in de vorm van een 3-gangen diner. Ook het diner en twee drankjes tijdens het diner zijn bij het socialticket inbegrepen.

21.00 - ??:??

Evening social

Na het diner is de bar nog geopend zodat je de avond met wellicht wel nieuwe Joomla-vrienden kan afsluiten. Als je in het hotel blijft overnachten ben je in een paar stappen in je prachtige hotelkamer om op te laden voor de zaterdag van de JoomlaDagen.

Zaterdag 18 mei Presentaties

Op zaterdag staat er een vol programma op je te wachten! Via presentaties en expertpanels vertellen we je alles over Joomla 4, geven we je inspiratie voor de Joomla-sites waar je aan werkt en tips & ervaringen over het runnen van je Joomla-bedrijf. En wie weet ga jij aan het eind van de dag met de Joomla-bokaal naar huis!

08:45 - 09:15

Ontvangst

09:15 - 09:45 Keynote

Joomla in Perspective Alexander Metzler (Joomla vice-president)

What's Joomla? What are the challenges for an Open Source project in 2019? What prospects does the rapid change of the market offer for our software and for the different (business) models? And why should we be proud of ourselves?

09:45 - 10:30 Keynote

Joomla 4 Brian Teeman

Ben jij ook zo benieuwd naar de status van Joomla 4 en wanneer deze uitkomt? En wat zijn eigenlijk de nieuwe features? Wordt de migratie lastig? Brian Teeman vertelt je alles over Joomla 4 tijdens zijn keynote.

10:30 - 11:00

Break met Utrechtse koekjes

11:00 - 11:40

Regular Articles Anywhere biedt je een andere manier om naar je Joomla-website te kijken Anja de Crom & Peter van Westen

Met Articles Anywhere, de naam zegt het al, kan je overal in de website content laten zien. Artikelen dus, of onderdelen daarvan. Een, of meer. Jij bepaalt wat waar getoond wordt en op welke manier. En je kunt daar heel ver in gaan, zeker als je het combineert met custom fields. Ben je een beetje creatief? Dan kan je Articles Anywhere inzetten voor tal van mogelijkheden waar je anders meerdere andere extensies voor nodig zou hebben. Daarmee maak je het beheer gemakkelijk en logisch, zodat de contentbeheerder met plezier en vertrouwen aan zijn of haar website werkt.

Gevorderd Joomla 4 Backend Template Hannes Papenberg

In this session Hannes will present the new backend template and show how to use the new features in your 3rd-party components and what to look out for.

Gemiddeld Event Booking Joris Stolker

Steeds vaker verkopen mensen cursussen, workshops en online trainingen. Hoe verkoop je deze met iDEAL via je Joomla website? In deze presentatie laat ik zien hoe je met Event Booking een cursus registratie systeem opzet. Een overview door de standaard instellingen en mogelijke uitbreidingen.

Gevorderd Je eigen Joomla VPS inrichten en beheren met Runcloud.io René Kreijveld

Een eigen Virtual Private Server (VPS) gebruiken voor jouw websites of die van je klanten kan de voorkeur hebben boven het hosten op een shared hostingomgeving. In deze presentatie vertel ik hoe je een eigen VPS kunt inrichten en beheren met Runcloud.io. Ik toon je alle stappen aan de hand van duidelijke video’s. Een eigen VPS is niet voor iedereen de beste oplossing. Basiskennis van Linux beheer is soms nodig en incidenteel moet je online op zoek naar oplossingen voor problemen. Ik vertel je ook de voor- en nadelen en de aandachtspunten van een eigen VPS.

11:50 - 12:30

Algemeen Tell me what you want , what you really want Brian Teeman

Be a responsible developer and deliver what the client needs not want they think they want.

Algemeen Joomla SEO set-up Simon Kloostra

In deze presentatie nemen we de complete SEO set-up van een simpele, nieuw gebouwde Joomla website door. Wat moet je doen om te zorgen dat Google je site snel op de goede manier indexeert en waardeert en welke fouten moet je vermijden. Eerst kijken we kort hoe Google werkt en omgaat met zoekwoorden zodat je weet waar je bij het bouwen van je site rekening mee moet houden. Onderwerpen die daarna voorbij komen zijn: paginatitels, metabeschrijvingen, URL-set-up, paginastructuur, sitemaps, robots instellingen, Google Search Console, redirects, enzovoorts. Ook kijken we kort naar een aantal SEO extensies.

Gemiddeld Website templates maken met Themler Roeland van Anholt

Met Themler is het mogelijk om op een eenvoudige manier een Joomla! template te maken. De template editor is een echte WYSYWIG editor, je ziet hierin jouw content. Responsive bewerken met 1 druk op de knop: de weergave veranderen en aanpassingen maken die voor deze weergave van toepassing zijn.. Oneindig veel module posities aanmaken op de plekken die je zelf wilt en deze een logische naam geven? Geen probleem. Meerdere modules copy/pasten? Alleen opmaak copy/pasten? Met een paar muisklikken gedaan. Een mega-menu of juist een eenvoudige weergave, sticky? Geen probleem. Maar juist niet sticky voor mobiele telefoons? Ook geen probleem!

Gevorderd Joomla onder de motorkap Peter Martin

Joomla is een geweldig CMS, gemaakt om gemakkelijk een website of webapplicatie te bouwen. Maar wat gebeurt er onder de motorkap van Joomla? Peter bespreekt de technische werking van Joomla en gaat daarbij dieper in op enkele technische aspecten: Categorieen + item counter, Overrides, Menus, Plugins, ACL. Krijg meer inzicht in de werking van Joomla!

12:30 - 13:30

Uitgebreid lunchbuffet

13:30 - 14:10

Gemiddeld De Joomla Administrator Back-end optimaliseren Peter Martin

Standaard biedt Joomla veel functionaliteit. Voor sommige nieuwe gebruikers kan de hoeveelheid functionaliteiten en opties in de back-end een beetje overweldigend zijn. Wat kun je doen om het hen makkelijker te maken? Ervaren gebruikers kunnen dingen anders doen om hun workflow te verbeteren. Wat kun je doen om de back-end te optimaliseren? Peter laat zien wat je in de back-end kunt doen om jouw Joomla-site te optimaliseren voor nieuwe gebruikers en voor ervaren beheerders. Help jouw Joomla-gebruikers om gemakkelijker en sneller te laten werken in de Joomla backend.

Algemeen The webmasters struggle Mike Veeckmans

Het leven van een webmaster kan een hel zijn, maar dat moet zeker en vast niet zo zijn. In deze meertalige, interactieve presentatie luchten we niet enkel ons hart, maar gaan we eveneens tools, tips en tricks zien passeren om het leven als webmaster aangenamer te maken. Of het nu in Joomla! of een ander CMS systeem is als webmaster lopen we dagelijks tegen uitdagingen aan. We lossen problemen op waarvan de klant niet wist dat die ze had, op manieren die ze niet verstaan. Wil je alvast een topic mee opnemen? Tweet me @MVeeckmans met de hashtag #webstruggle.

Gemiddeld Acymailing Joris Stolker

Wie verstuurt er geen nieuwsbrieven of emails aan groepen? Acymailing is al jaren een populair mailsysteem in Joomla en nu zelfs W*rdPr*ss. Sinds kort is er een volledig nieuwe versie gelanceerd, Acymailing 6. Een tour door de nieuwe Acymailing en voor welke situaties je deze kan inzetten. Is Acymailing voor jou de beste optie of toch beter Mailchimp? Heb jij al Acymailing en wil je weten of je al over kan? Zo ja hoe verloopt de migratie?

DeveloperNamespacing, Interfaces, Traits Hannes Papenberg

Presenting the new namespaced structure for classes and how to translate your old code to the new classes. I would also show how Joomla tries to use more interfaces and how you could get tree data structures with traits.

14:20 - 15:00

Gevorderd Advanced SEO voor Joomla Simon Kloostra

Deze presentatie duikt wat dieper in de SEO materie. We gaan er van uit dat je met je website en content al de nodige zichtbaarheid en rankings hebt en kijken wat je dan verder nog kunt doen. Dan kijken we met name naar het optimaliseren van de indexatie in Google plus hoe je je zichtbaarheid in die index kunt verbeteren. We kijken daarbij hoe je een SEO audit kunt uitvoeren en hoe je daarbij tools als (de nieuwe versie van) Google Search Console en gespecialiseerde SEO software kunt inzetten.

Algemeen Succesvolle websites voor klanten Patrick Faasse

Bij het bouwen van een website voor een opdrachtgever is de voorbereiding (bijna) belangrijker dan het bouwen. Afspraken maken, verwachtingen managen, voorwaarden opstellen en nagaan wat de klant echt nodig heeft kost veel tijd maar bepaalt vaak wel het succes. Tips, ervaringen en concrete voorbeelden.

Gevorderd Fabrik: werken met gegevens uit databases Arend-Henk Huzen & Maarten Blokdijk

In deze presentatie laten we zien hoe je met Fabrik gegevens op je Joomla-site kunt ontsluiten. Of het nu gaat om een ledenlijst van de sportclub, het incasso-proces van de klant of de takenlijst van je team. We laten zien hoe de structuur van Fabrik in elkaar zit en hoe je functionaliteit aan je Fabrik-applicatie kunt toevoegen. Met Fabrik bouw je snel en eenvoudig je eigen data-gedreven applicaties. Daarmee vult Fabrik het gat tussen out-of-the-box Joomla-componenten en maatwerk-applicaties. Fabrik is zeer geschikt voor klanten die werkprocessen op hun intranet willen ontsluiten.

Gemiddeld Upgrading Joomla 3 (or older) to Joomla 4 Matias Aguirre

In this session Matias (creator of jUpgrade) will show you how you can upgrade your Joomla 3 site to Joomla 4. How much work will this be and how to upgrade the extensions installed? Still on a older Joomla version? No problem, you can migrate from Joomla 1.0!

15:00 - 15:30

Break Met (gezond) lekkers uit de candy wall

15:30 - 16:15 Expertpanel

Tips & tricks voor je eigen Joomla bedrijf Diverse sprekers

Hoe ga jij om met onderhoud van websites? Werk je volgens een vaste prijs of op uurbasis? En hoe stel je het tarief vast? Veel van ons hebben een eigen Joomla bedrijf waarbij we goede Joomla-sites bouwen maar alle "randzaken" best lastig kunnen zijn. Hoe gaan anderen daar mee om? Tijdens dit panel delen diverse experts hun tips & tricks over deze onderwerpen en geven antwoord op jouw vragen.

16:15 - 17:15

De Joomla-bokaal Neem jij de bokaal mee naar huis?

Ga jij naar huis met de Joomla-bokaal? Binnenkort vertellen we meer over deze nieuwe wedstrijd en hoe je de bokaal kan winnen!

17:15 - 18:30

Borrel Sluit de JoomlaDagen af met een hapje en een drankje

Koop je tickets voor de JoomlaDagen

Vrijdagticket

40

 

Inclusief:

 • Toegang op vrijdag
  tot social-event
 • Onbeperkt koffie, thee en sap
 • Utrechtse koekjes, handfruit
 • Uitgebreid lunchbuffet
 •  

Workshopticket

25

Prijs per workshop

Inclusief:

 • Toegang tot 1 workshop
 • Let op: je hebt tevens een vrijdagticket nodig.
 •  
 •  
 •  

Socialticket

50

 

Inclusief:

 • Toegang op vrijdag
  vanaf 16:00 uur
 • Social event
 • Hapjes & 2 drankjes bij borrel
 • 3-gangen diner met 2 drankjes
 •  

Zaterdag

100

 

Inclusief:

 • Toegang op zaterdag
  gehele dag
 • Onbeperkt koffie, thee en sap
 • Utrechtse koekjes, handfruit
 • Uitgebreid lunchbuffet
 • Afsluitende borrel


Stichting Joomla Nederland is vrijgesteld van BTW, er zal dus 0% BTW op de factuur van de tickets staan. De prijzen zijn exclusief transactiekosten.

Overnachten & bereikbaarheid Carlton President

Floraweg 25
3542 DX Utrecht
https://www.carlton.nl/president-hotel-utrecht

Voor de bezoekers van de JoomlaDagen is er een speciaal aanbod, overnacht in een Premium of Deluxe kamer voor 115 euro bij eenpersoonsgebruik en 132,50 euro bij tweepersoonsgebruik.

 • Prachtig vernieuwde Premium of Deluxe kamer
 • Inclusief uitgebreid ontbijtbuffet (t.w.v. 19,50 per persoon)
 • Inclusief btw, exclusief 6% stadsbelasting
 • Gebruik van het Leisure Centre (sauna, Turks stoombad, whirlpool en fitness)
 • Gratis parkeren

Om gebruik te maken van dit aanbod mail je naar reservations@president.carlton.nl met daarin de vermelding dat het om de JoomlaDagen gaat en de datum van overnachting, vol=vol!

Door de locatie vlakbij de A2 tussen Amsterdam en Utrecht is het hotel buitengewoon goed gelegen. Parkeren kan gratis op het parkeerterrein met ruim 230 parkeerplaatsen.

Vanaf Utrecht CS

Neem vanaf Utrecht CS buslijn 37, richting Maarssen. Stap na ongeveer 15 minuten uit bij bushalte Zonnebaan.

Vanaf station Maarssen

Neem vanaf station Maarssen buslijn 37 richting Utrecht CS. Stap na ongeveer 5 minuten uit bij bushalte. Het hotel is 300 meter van de bushalte gelegen.


Controleer vooraf altijd de laatste actuele reisinformatie via 9292.nl.

Zonder sponsoren geen JoomlaDagen! Onze sponsors