Ze houdt van Marvel comics, is fan van Star Trek en zit liever achter haar pc dan dat ze naar een feestje gaat. Maar als Rachel Walraven (42) dan tóch naar een feestje moet, dan het liefst naar de JoomlaDagen: "Joomla! verbindt op zo'n dag, dat geeft een heel open sfeer."

Rachel is sinds 2002 zelfstandig webdesigner, nadat ze uitgebreid de tijd had genomen om uit te zoeken wat ze leuk vond en waar ze goed in was. Haar eerste website bouwde ze in 1998. "In het begin werkte ik in HTML, maar al snel ontdekte ik Mambo," vertelt ze. "Sinds de afsplitsing bouw ik al mijn sites in Joomla." Rachel is volledig autodidact. Wat haar in Joomla zo aanspreekt is het gemak waarmee je allerlei functies kunt toevoegen: "Ik ben geen programmeur en met Joomla kan ik toch heel veel dingen aanbieden, zoals formulieren, fotogalerijen, kalenders, webshops, communities of boekingsextensies. Klanten willen die vaak zelf kunnen aanpassen en met Joomla kan dat. En ik vind het heel fijn dat het in Joomla redelijk eenvoudig is om je eigen templates te bouwen."

Groot en professioneel opgezet

Rachel had al twee edities eerder naar de JoomlaDagen gewild, maar in 2014 ging ze dan eindelijk voor het eerst. "Ik wilde steeds wel gaan, maar ik kwam er telkens pas naderhand achter dat ze al geweest waren," zegt ze. "Gevalletje van uitstellen tot het te laat is, zeg maar. Ik baalde daar behoorlijk van. Net als in 2015 trouwens. Toen wilde ik ook gaan, maar had ik een project niet handig gepland en zat ik dat weekend met een deadline. Voor 2016 staat het weer op mijn lijstje." Die eerste keer hoopte ze meer kennis op te doen over Joomla en mensen te leren kennen die ook met Joomla werken. Die verwachtingen kwamen helemaal uit. "Ik heb een boel opgestoken en een heleboel leuke mensen ontmoet," zegt ze. "Het was ook nog eens veel groter en professioneler opgezet dan ik had verwacht. Ook het aantal bezoekers verraste me, al had ik geen idee wat ik daarvan moest verwachten."

Welkom bij de club!

Het fijnst aan de JoomlaDagen vindt Rachel de kennisoverdracht en het 'clubgevoel'. "Tijdens die twee dagen komen mensen die met Joomla werken bij elkaar, vanuit allerlei achtergronden en kennisniveaus, om kennis en ervaringen te delen. Joomla verbindt op zo'n dag, dat geeft een heel open sfeer." Tijdens de JoomlaDagen weet Rachel weer waarom ze met Joomla werkt: "Door de opkomst van Wordpress heb je toch af en toe het gevoel dat je Joomla moet verdedigen tegenover je klanten. Ik vind Joomla makkelijker dan Wordpress, zeker als je de rechten en toegang goed instelt voor de gebruikers. En er kan heel veel out of the box, waar je in WP allemaal plugins voor nodig hebt. Daarbij ben ik erg gecharmeerd van de community die het platform ontwikkelt - maar daar hebben mijn klanten geen boodschap aan."

Voor de mensen die nog twijfelen of ze naar de JoomlaDagen moeten gaan heeft Rachel een helder en eenduidig advies: "Gaan natuurlijk! Het is een uitgelezen kans om andere Joomla gebruikers te leren kennen, maar ook om nieuwe dingen te leren. En het mooie is dat je gewoon zelf kunt kiezen wat je interessant lijkt uit het uitgebreide en diverse programma. Ik vind het heel knap dat ze die dagen elke keer weer interessant kunnen houden voor alle levels van Joomla fans."