Maarten van der Veer is 53 en in het dagelijks leven postbezorger, zijn zoon Niels is 18, werkt voor Perfect Web Team en studeert informatica aan de Hogeschool Rotterdam. Wat ze gemeen hebben? Ze zijn allebei fan van Joomla. In 2015 gingen ze voor het eerst naar de JoomlaDagen, samen, en ze zijn vast van plan om deze editie weer te gaan: "Als je meer uit je site wilt halen, mag je de JoomlaDagen niet missen."

Het Joomla-verhaal van Niels en Maarten begon in 2009, toen Maarten een website wilde bouwen. "De zus van mijn vrouw  deed iets in php en Joomla, en zij zei dat dat ook wel iets voor mij was," vertelt hij. "Ik ging puzzelen en op een gegeven moment was er iets." Dat 'iets' is de website plantennamen.info, die nog steeds bestaat.
Niels werd al snel aangestoken door het enthousiasme van zijn vader: "Ik begon met mezelf een beetje html aan te leren, met een standaard template. Ik ben geïnteresseerd in zeilen, dus ik ging een website over zeilen maken. Ik heb mezelf alles aangeleerd. Puur klooien. Ik registreerde me op de Joomla-forums, ging vragen stellen en was heel snel gemotiveerd om zelf ook vragen te beantwoorden."

Samen ontwikkelen...

Maarten vult aan: "Ik heb Niels nog nooit verteld hoe php werkt, dat heeft hij allemaal zelf uitgezocht." Daarvoor is de website van Maarten een dankbaar testobject. Die wordt dan ook steeds uitgebreider, zegt Maarten: "We ontwikkelen er samen dingen voor. Ik bedenk iets en dan schrijft Niels een plugin. Ik snap wel hoe die plugins in elkaar zitten en wat ze doen, ik programmeer ze alleen niet zelf." Daarnaast neemt Niels ook nog wel eens wat ervaring van zijn werk mee. "Onderdelen van een template die ik heb ontwikkeld voor een opdrachtgever, zitten nu ook in deze website. Maar andersom ontwikkel ik ook wel eens iets dat ik later dan weer hergebruik".

... en samen naar de JoomlaDagen

In 2015 gingen vader en zoon voor het eerst naar de JoomlaDagen. "We hadden er al veel over gehoord op de forums en bij JUG Rotterdam, waar we altijd heen gaan," vertelt Niels. "Ik ben eigenlijk gewoon een eindgebruiker-plus, zeg maar, dus ik was van tevoren wel een beetje bang dat er vooral presentaties op ontwikkelaarsniveau zouden zijn," zegt Maarten. "Maar dat bleek niet zo te zijn, er waren genoeg presentaties die ook voor mij heel interessant waren." Niels lacht: "Dan gaat pa dus naar een SEO-presentatie. Ik vind dat zelf niet echt een onderwerp, ik ga juist wél naar die ontwikkelpresentaties. Ik was ook heel benieuwd hoeveel mensen er zouden komen. Ik hoopte dat het een leuke groep mensen zou zijn, en dat klopte. De JoomlaDagen zijn echt heel erg gezellig. Wat ik ook leuk vond waren die keycords met een badge met je naam erop. Dat had ik nog nooit gezien."

Je leert er altijd van

De komende editie gaan Niels en Maarten zeker weer. En niet alleen omdat het zo gezellig is. "Als je meer uit je site wilt halen, mag je de JoomlaDagen niet missen," zegt Maarten. "Je moet er wel echt in geïnteresseerd zijn, echt willen weten hoe je een website nog mooier kunt maken. En je ontmoet al die mensen die je alleen maar van naam kent." Ook voor developers zijn de JoomlaDagen interessant, vervolgt hij: "Ik moet de eerste nog tegenkomen die alles al weet." Programmeur Niels kan dat alleen maar beamen: "Je hoort altijd wel iets dat je nog niet wist, zelfs over onderwerpen die je al wel kende. Zolang je de drang hebt om meer te leren, raad ik het je sowieso aan. En je krijgt er ook nog eens een heel mooi netwerk door."