Paul Delbar

Op de vrijdag van de JoomlaDagen, 13 april 2018, draait alles rondom het thema Daarom Joomla. Wat je kunt verwachten? Je leest het hieronder.

Onze host voor vandaag: Paul Delbar

Paul werd verliefd op Joomla! tijdens de eerste voorstellingen van versie 1.5, ondertussen meer dan 10 jaar geleden. Hij heeft sindsdien een groot aantal complexere Joomla!-sites opgezet, en was geregeld spreker op Joomladagen en J And Beyond. Begenadigd spreker, uitermate boeiend en erg bescheiden, zelfs voor een Belg.  

Keynote summary

Waarom zou ik voor Joomla! kiezen? Als je met deze vraag zit, dan is deze Daarom Joomla! precies wat je nodig hebt. We willen je niet alleen graag helpen zelf te begrijpen waarom je met een keuze voor Joomla! goed zit, maar je ook helpen collega's en beslissers te overtuigen. We zullen het dan ook hebben over de business-criteria voor je keuze: professionaliteit, functionaliteit, flexibiliteit en gebruiksgemak. 

Om het je makkelijk te maken, hebben we deze dag ingedeeld in een aantal focus-sessies, en hebben we telkens een aantal sprekers uitgezocht die hun eigen ervaringen met het inzetten van Joomla! laten zien en toelichten. We hopen dat je niet alleen komt luisteren, maar ook kritische vragen en opmerkingen met ons deelt. 

Daarom Joomla! - een fantastische basis

Ook al daalt de gemiddelde levensduur van een website, bij de keuze voor een CMS moet je aan de lange termijn denken. Je moet immers tijd en geld investeren in de configuratie en het gebruik ervan, in het vinden van de geschikte partners die je kunnen helpen bij de realisatie, het uitbouwen van een of meer sites … hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? 

In deze sessie hebben we het over de 'basics': de basiskwaliteit van Joomla!. Onderwerpen zijn dan de sterke architectuur die een uitgebreide basisfunctionaliteit combineert met extreme uitbreidbaarheid; de open source codebase en de brede gebruikers- en developer communities waardoor je niet afhankelijk bent van één webbouwer; de technische aspecten zoals beschikbare hosting, stabiliteit, veiligheid en eenvoud in onderhoud; basiscriteria zoals meertaligheid, versioning … 

Daarom Joomla! - makkelijk content publiceren

Een website is meer dan ook een belangrijk onderdeel van je communicatie- en marketing-instrumentarium. Wanneer je klant pf prospect via email- of social media-campagnes en SEA/SEO acties op je site terechtkomt, wil je de juiste content bieden, en de bezoeker zo lang mogelijk laten kennismaken met je aanbod. 

In deze sessie bekijken we hoe je het aanleveren en beheren van verschillende types content (tekst, beeld, video …) kunt organiseren: hoe je gebruikers de juiste rechten geeft, op welke manier je met categorieën en tags structuur in je content brengt en je eigen content-types maakt. We gaan ook in op hoe je voor elk type content of onderwerp de juiste presentatie kiest, door gebruik te maken van je eigen content templates.

Daarom Joomla! - uitbreidbaar en koppelbaar

De architectuur van Joomla! ontstond vanuit de behoefte om bijzonder flexibel en uitbreidbaar te zijn. Het is daarom niet te verwonderen dat het Joomla!-ecosysteem bijzonder rijk is aan extensies, die ervoor zorgen dat je de sterke basis nog verder kunt uitbreiden. 

Voor de visuele aanpak van je site kan je je eigen template (laten) bouwen, maar vaak vind je wat je zoekt in een van de duizenden online beschikbare templates, die vaak gebruik maken van functioneel erg flexibele toolkits waardoor het indelen van een webpagina erg vlot verloopt. Maar ook voor functionele uitbreidingen heb je op de Joomla! Extensions website bijna 8000 opties in een ruim aantal categorieën. Heb je specifieke functionele of integratie-eisen waarvoor je geen bestaande extensie kunt vinden? Dan is het (laten) bouwen van maatwerk extensie mogelijk, waarvoor je in de community zeker een geschikte partner vindt.

Daarom Joomla! - inspiratie uit de praktijk

Koop je wel eens een auto? Dan weet je hoe belangrijk het is een proefrit te maken of te kunnen praten met iemand die net zo'n model heeft. Om die reden laten we je in deze sessie een aantal voorbeeld-sites zien - niet alleen van de buitenkant, maar ook onder de motorkap. We zoomen in op specifieke challenges, en hoe die met Joomla! opgelost werden. Hoe je een webshop integreert bijvoorbeeld, of koppelt met bestaande systemen. Of misschien heb je een eigen uitdaging? Dan bespreken we die graag (en gaan daarop verder aan de bar).

We gaan ook in op hoe een Joomla!-site tot stand komt: wie doet wat, best practices, vaak gemaakte fouten … kortom een uitgebreide checklist van manieren om met minimaal risico een maximaal resultaat te behalen. Met Joomla! natuurlijk!

Bekijk het volledige programma van de JoomlaDagen 2018