Bia Huizenga

Met een boek in de hand en hulptroepen in de buurt leerde Bia Huizenga (nu 73) alles wat ze nodig had om haar eigen Joomla-website te bouwen. Maar daar bleef het niet bij: ze hield presentaties over Joomla bij de HCC en was betrokken bij de oprichting van Joomla Gebruikersgroep Heerenveen. Wat de JoomlaDagen voor haar betekenen? Informatie, inspiratie, samenwerking, contact, enthousiasme, saamhorigheid en gezelligheid.

Sinds Bia niet meer werkt, komt er 'zo maar' van alles op haar pad. "Zo voelt het in elk geval wel," zegt ze. "Ik kreeg tijd om mijn foto-hobby verder te ontwikkelen. Ik had een van de eerste digitale camera's, een Sony Mavica met 350.000 px. Inmiddels ben ik een aantal camera's en veel megapixels verder. In 1995 deed de computer hier thuis zijn intrede en werd fotobewerking mogelijk. Ik had veel interesse in Phohoshop, dat gaf een sterke impuls om vooral verder te gaan."

Bia had veel aan de landelijke fotoclub van de HCC en later aan de fotofora: "Voor mij was een forum toen een heel verrassend nieuw fenomeen: van alles vlot uitwisselen met iedereen, gewoon vanachter je eigen bureau." Een website maken, dat leek Bia wel wat. "Daarmee kun je communiceren met de hele wereld. Aanvankelijk was het doel mijn foto's te tonen en eventueel met fotovrienden te bespreken of aan familie te laten zien. Ik deed een cursus Frontpage en vond mezelf een hele pief toen ik één pagina op het wereldwijde web kon tonen. Maar als je bij elke wijziging alles opnieuw moet laden, dan blijft het al gauw bij die ene pagina."

Joomla, wat een feest!

Toen ze over Joomla las, werd Bia echt enthousast: "Je kon van alles veranderen zonder dat de site helemaal opnieuw geladen hoefde te worden! Het was heel verrassend kennis te maken met de open Joomla-Community waar iedereen elkaar verder hielp op het forum en op de JoomlaDagen. En waar met veel deskundigen een prachtig contentmanagementsysteem ontwikkeld werd, dat iedereen zo maar kon gebruiken. En dan al die gratis Joomla extensies, wat een feest!"

Bia vond het boeiend en uitdagend, al was ze er niet meteen van overtuigd dat het haar zou lukken. "Zoveel verstand had ik van al die dingen niet," zegt ze. "Maar met het zeer leesbare boek 'Tips en tools voor Joomla 1.5' van Eric Tiggeler in de hand en wat helpers in de familie en in de buurt kon het toch wat worden. Ik had bij Albert Heijn een vraag naar enige hulp bij Joomla op het prikbord geplakt en tot mijn verbazing kreeg ik al snel een mail van de systeembeheerder van een grote verzekeringsmaatschappij, die in de buurt woonde en mij wel wilde helpen. Ik dacht: als dit me lukt, dan ga ik door. En zo ben ik nu uitgekomen bij Joomla 3.6. en een aantal JoomlaDagen en een groot aantal bijeenkomsten van Joomla Heerenveen verder."

Altijd in voor iets nieuws

Nieuwe activiteiten opzetten, het loopt als een rode draad door Bia's leven. "In mijn functie bij het HBO was het nieuwe opleidingen starten en een nieuwe academie mee helpen opbouwen, bij Uitgeverij Wolters Noordhoff was het nieuwe boeken uitgeven en nieuwe auteurs vinden," vertelt ze. Ook na haar loopbaan ging dat nog door. Zo stond ze aan de wieg van de Joomla-gebruikersgroep Heerenveen. Dat begon in 2009 toen Bia werd gevraagd om een presentatie te geven op de regionale HCC dag in Drachten . "Aangezien ik druk bezig was met Joomla leek dat me een mooi onderwerp. Ik wist er nog niet zo veel van, maar het zou fotografen wel aanspreken, dacht ik," zegt ze. "Ik zette alles in de hoogste versnelling en was net op tijd klaar met mijn voorbeeldsite om er iets over te kunnen vertellen. De belangstelling was onverwacht groot, vooral ook bij niet-fotografen. Het leek me dus een goed en verfrissend idee Joomla binnen HCC Friesland onder de aandacht te brengen. En dat gebeurde."

Gebruikersgroep Heerenveen

Bia hield nog twee presentaties over Joomla, voor goed gevulde zalen in Leeuwarden en Heerenveen. "Ik liet mij wel bijstaan door 'mijn systeembeheerder' die meer vertrouwd was met de techniek achter de site. Wij lieten zien hoe je in één avond een eenvoudige website kon maken. Het enthousiasme was zo groot dat HCC Heerenveen Joomla Heerenveen als een belangrijke activiteit onder haar vleugels nam. Op de bijeenkomst in Heerenveen ontmoette ik Benno Stulemeijer (Klipper op het forum) en ik zag meteen dat hij zo'n groep inhoudelijk vleugels kon geven. We startten met een aantal enthousiaste HCC-ers en Joomla ging bruisen in Heerenveen. Er kwam meer diversiteit: niet alleen oude HCC-ers, maar ook jongere mensen, meer vrouwen, zowel hobbyisten als professionals. Er kwamen werkgroepen en cursussen naast de vaste thema-avonden, georganiseerd door een inmiddels brede groep Joomla-liefhebbers. De belangstelling groeit nog steeds. De cursussen zorgen voor meer kennis en een mooie doorstroming naar werkgroepen en vervolgcursussen. Er ontstond een constructieve samenwerking tussen allerlei mensen die op hun eigen manier bezig zijn met Joomla en bereid zijn hun kennis te delen."

De gebruikersgroep is een constante bron van hulp en informatie, ervaart Bia: "Zo'n steun in de rug is heel wat waard voor de gewone Joomla gebruiker. Joomla heeft zich razendsnel ontwikkeld, er is van alles waar je weet van moet hebben als je een Joomla website wilt beheren. Mijn interesse was vooral een mooie website neerzetten, goed van structuur, geïllustreerd met fraaie foto's en voorzien van leesbare, correcte tekst. Ook de toeters en bellen waarmee je je site kon opleuken vond ik aantrekkelijk. Ik had aanvankelijk geen idee welk een wereld van technisch vernuft zich achter zo'n eenvoudige website schuilhield. En al helemaal niet dat ook ik daar iets mee moest."

Bia wilde Joomla binnen het bereik van mensen brengen die er veel plezier aan zouden beleven zonder er veel meer aan te hoeven doen dan de content goed te verzorgen. Ze maakte aanvankelijk eenvoudige websites voor anderen en hielp mensen die wilden starten met een site.  Ze ontwikkelde daarom ook een snelcursus Joomla, maar die sneuvelde helaas bij de overgang van Joomla 1.5 naar Joomla 2.5. Ze kwam ook al snel allerlei complicaties tegen die ze niet zelf kon oplossen. "Hoe meer ik leerde over Joomla, des te meer ik ervan overtuigd raakte dat een website beheren geen peulenschil is," zegt ze. "Er is te veel wat je goed moest weten bijvoorbeeld over veiligheid, over PHP versies, over providers en nog veel meer, om probleemloos websites voor anderen te kunnen maken. Dus besloot ik me te beperken tot websites maken voor mezelf over onderwerpen die me bezighouden. Leuk om te doen en te kunnen experimenteren met nieuwe mogelijkheden van Joomla."

JoomlaDagen

Als ze kan bezoekt Bia de JoomlaDagen. De eerste keer dat ze erheen ging, in 2010, had ze erover gelezen op de website van JoomlaCommunity. "Ik vond het spannend wat ik daar zou meemaken en of ik zou terugkomen met antwoorden op mijn vragen. Ik wist dat de presentaties op verschillende niveaus werden gegeven dus ik dacht: dat moet lukken. Ik werd erg hartelijk ontvangen en er was altijd wel iemand die je verder hielp. Ik genoot vooral ook van de inspirerende sfeer, het samen aan iets verder werken, al was ik vooral de gebruiker van al dat moois dat ontwikkeld werd." Bia deed er veel informatie en inspiratie op. "Vooral de ontwikkeling van Joomla vond ik belangrijk. De nieuwe mogelijkheden van een nieuwe versie, dat is iets waar je je op kon verheugen. De JoomlaDagen overtroffen mijn verwachtingen, zeker de eerste keer."

De keren daarna ging ze er met leden van de gebruikersgroep heen. Dat gaf mogelijkheden tot contact en samenwerking met andere gebruikersgroepen. "We wierven nieuwe leden, en Benno wierf ijverig sprekers voor de thema- avonden in Heerenveen. Daarmee kregen de Joomla-dagen weer een extra dimensie." Inmiddels is Bia drie keer geweest. "Elke keer was ik weer getroffen door de teamspirit. Ik was onder de indruk van alles wat er ontwikkeld werd en wat er allemaal mogelijk zou worden. Tegelijkertijd wordt het er niet eenvoudiger op alles te begrijpen, hoezeer iedereen daar ook zijn best steeds voor doet. Voor mij betekenen de JoomlaDagen informatie, inspiratie, samenwerking, contact, enthousiasme, saamhorigheid en ook gezelligheid. Het is steeds een mooie mix." Iedereen die echt geïnteresseerd is in Joomla, zou erheen moeten gaan, vindt Bia: "Ik denk wel dat het voor een gevorderde Joomla-gebruiker of een professional misschien iets interessanter is dan voor een beginner. Maar het mooie is dat er ook voor de beginner heel veel te beleven en te leren valt."